Skräddare i sin ateljéMode handlar inte nödvändigtvis om slit och släng, det kan lika gärna handla om kvalitet och tidlösa snitt. Det senare är naturligtvis bättre ur ekonomisk och ekologisk synvinkel. Idag ger jag några tips på vad man kan tänka på för att få kläderna att hålla längre.

  • Lämna in kläderna till skräddare, eller laga dem själv. Vänta helst inte tills det blir hål, utan laga redan när det är på väg att bli hål. Då går det att göra snyggare lagningar, som håller bättre.
  • Ett alternativ är att välja kläder som har någon form av reparationsgaranti. Nudie har t.ex. börjat med att erbjuda det för sina jeans. Lämnar man in dem i nån av Nudies butiker så får man dem lagade, gratis.
  • Borsta och vädra yllekläder istället för att tvätta eller kemtvätta dem. Ull har ett naturligt fettlager som stöter bort de flesta former av smuts, så att den bara lägger sig på ytan.
  • Använd rätt tvättmedel. Använd inte vanligt pulvertvättmedel till kläder i syntetmaterial, ull eller siden. Och använd inte sköljmedel till sportkläder i syntet. Det förstör materialens funktion.