Kort och långt, lockar och flätor, guld och silver. Vad är det för hårtrender som gäller i sommar? Vi ser till kändisarna och modellerna för att få en känsla för i vilka riktningar våra modeförebilder kommer röra sig i år.  

Det kan vara en utmaning att välja frisör i stockholm, och lättare bli det inte av att man måste kunna lita på att de hänger med i de senaste hårtrenderna. Det räcker inte med bra hantverk, det krävs också ett öra mot gatan. Ett sätt att bli säkrare är att själv ha koll, och sätta sig i frisörstolen med en tydlig vision för hur håret ska bli. Då blir risken mindre att man blir missnöjd.

Frisyr, längd och färg

I vårens och sommarens hårmode har vi sett stor variation på längd. Kort, kortare, kortast: rocka en halvlång bob med mittbena – som Kendall Jenner, en klassisk pixiefrisyr, eller, om du är riktigt vågad, snagga av allt som K-Stew.

Ifall du ha kvar ditt långa hår kan det vara snyggt och moderiktigt att fläta det mellan varven. Men gör det inte för noggrant – ett löst flätat och ostädat hår är sexigt. Annars kan du bara sätta upp det i en dubbel hästsvans. Luggarna ska också vara ovårdade och flygiga. Och om du är lockig kan du göra det enkelt för dig själv. Behåll dina lockar – fjolårets locktrend hänger kvar och visar inga tecken på att försvinna inom någon snar framtid. Om du vill kan du arrangera dem i en cool Dirty Dancing-frisyr.

För den färgtokige kan ett inslag av ultraviolett vara helt rätt. Annars är färgen ”cream soda” – en blandning av blont, guld och ljusbrunt – väldigt het just nu. Och roséguld gör stark comeback. Det grå håret finns kvar, men rör sig mer mot silver, med mer glans och lyster än tidigare.

Vad beträffar accessoarer är den mormor-chica huvudskarfen ett säkert val. Hårband och hårspännen är även på väg tillbaka – och om budgeten tillåter finns det fantastiska guldspännen från Versace och pärlemospännen från Simone Rocha. Såväl som – hör och häpna – scrunchies. Carrie Bradshaw skulle kanske inte hålla med, men 90-talets fulaste tofsar är mer inne än någonsin. Vi lär ledsna, Carrie.