Hur lever man hållbart även när det kommer till kläder? Vad innebär egentligen hållbart mode och miljövänliga plagg? Hur minskar du miljöpåverkan gällande kläder?

 

Till att börja med är tipset att köpa kläder som inte tillverkas på ett sätt som skadar miljön, som har någon form av hållbarhetsmärkning på sig. Det kan vara ekologiska eller återvunna fibrer, tillverkade med mindre vatten och mindre kemikalier till exempel. Ekologiska yogakläder är en sådan slags kläder, träningskläder som faktiskt är bra för miljön. Men det finns ingen heltäckande definition på hållbarhet inom klädmodet.

Bli mer hållbar och miljömedveten

 

I en artikel i tidningen Café går det att läsa om hur man blir mer hållbar i sitt klädbeteende. Först och främst är rådet att köpa långvarigt hållbara plagg som är gjorda för att hålla i många säsonger och det både design- och kvalitetsmässigt. Andra tips är att använda plagget flera gånger innan du tvättar det och försöka vädra plagg i stället för att ständigt tvätta. Välj plagg som har miljömärkning av något slag och lämna kläder som inte används till återvinning i stället för att slänga det. Shoppa mer vintage och second hand via internet, loppisar och klädbytardagar.

 

Din vattenåtgång beror också på vad du shoppar. Vad har du i garderoben? Säkerligen mer än ett enda par jeans, som kostat naturen 10 000 liter sötvatten, enligt WWF. En T-tröja tar 2 700 liter i anspråk under produktionen och bara vår bomullsimport kräver 100 000 liter vatten per svensk och år – Göteborgs-Posten

 

Mer om hur du prylbantar och minskar din konsumtion för en bättre miljö och mer hållbar framtid kan du läsa om i denna artikel från Dagens Nyheter.