Att blir alldeles tigerrandig efter en viktuppgång, puberteten eller liknande är inte helt ovanligt. Huden får små strimmor som kallas hudbristningar, och de är inte alltid så lätta att få bort. Några bleknar med tiden medan andra sitter kvar länge. Det går att behandla dem på olika sätt och det finns också sätt att undvika att få dem.

Har du problem med hudbristningar? Det finns en del kliniker som behandlar dessa med olika typer av metoder. Vilken metod som passar just din hudtyp bäst är svårt att säga på rak arm, det behöver en hudspecialist titta på. På https://inskinity.se/ får man till exempel alltid en hudanalys innan ni kommer fram till behandlingsmetod. Det kan vara laser, kemisk peeling eller något annat som passar just din hudtyp. Har du till exempel mörk hy kan du bli rekommenderar en annan behandlingsmetod än för någon som har ljus hy. Även fet eller torr hy kan påverka vilken metod som kommer vara bäst för just dig.

Därför uppstår dessa hudbristningar

Många bryr sig inte så mycket om dem, andra upplever dem som kosmetiskt störande. Hudbristningar uppstår till följd av att huden av någon anledning stretchas ut och ofta dyker de upp på höfter, axlar, mage eller bröst. Det kan vara om du går upp i vikt men är också vanligt under puberteten. En del får hudbristningar i och med graviditeten. Bristningarna är inte farliga, utan handlar bara om att huden inte har ”hängt med” när den stretchats ut under en kort period.

Enligt Må Bra får 55% kvinnor hudbristningar någonstans på kroppen under någon period i livet. I början är strimmorna röda eller lilaaktiga, men med tiden bleknar de och blir ljusa streck som går att likna vid ärr eftersom texturen skiljer sig något från den omkringliggande huden. Om du vill undvika hudbristningar ska du se till att smörja din hud regelbundet med olja, men viktuppgång av olika anledningar är kanske inte alltid så lätt att undvika. Många experter diskuterar även om det hjälper med olja – ofta är det genetiskt hur lätt man har att få bristningar. Som så många andra gånger blir man påmind om att ens hud reflekterar ens övriga hälsa.